Stille tocht en herdenkingsbijeenkomst 2022 Stefanuskerk

Datum

04 mei 2022
Verlopen!

Tijd

18:30 - 21:00

Stille tocht en herdenkingsbijeenkomst 2022 Stefanuskerk

Stille tocht en herdenkingsbijeenkomst 2022

In Beilen begint de Stille Tocht met een bijeenkomst in de Stefanuskerk, Prins Bernhardstraat 12. De aanvang is 18.30 uur. De Stefanuskerk is open vanaf 18.00 uur. De gemeente Midden-Drenthe wordt vertegenwoordigd door wethouder Erjen Derks. Leerlingen van CKS De Eshorst, IKC G.A. de Ridderschool, CKC prinses Beatrixschool, IKC Harm Smeenge en Volta, de Christelijke muziekvereniging AMDG en de heer W.J. Eilander verlenen hun medewerking aan de herdenking. Aansluitend aan de bijeenkomst begint, onder begeleiding van tamboers van de Christelijke muziekvereniging AMDG, om 19.15 uur de Stille Tocht vanaf de Stefanuskerk. Tijdens de route is er een korte plechtigheid bij het Marechaussee Monument. Vervolgens gaat de route door de kern van Beilen, waar enkele verzetsmensen woonden, maar waar ook veel Joodse gezinnen zijn weggevoerd naar concentratiekampen. Voor de Joodse gezinnen en de verzetsmensen zijn in 2015 Stolpersteine gelegd. Bij de Stolpersteine en de plaquette van Nico Viëtor worden door leerlingen van het Volta rozen gelegd.

Voor mindervalide mensen is er de mogelijkheid om bij de ingang van de eerste begraafplaats (oude begraafplaats) nabij de Stefanuskerk zich bij de stoet aan te sluiten.
De Stille Tocht gaat via de ingang van de oude begraafplaats naar het Oorlogsmonument, waar om 20.00 uur de herdenking plaatsvindt. De bloem- en kransleggingen bij de oorlogsgraven en monumenten op de begraafplaats vinden na de herdenking bij het Oorlogsmonument plaats.
Na afloop van de plechtigheden is in de Stefanuskerk gelegenheid tot het drinken van een kop koffie.