De tjiftjaf – ds. Marco Bijdevaete

Op Weg 2024 -30
Door ds. Marco Bijdevaete

De tjiftjaf, een klein vogeltje wordt een richtingaanwijzer naar vreugde en troost

Weet je dat de lente komt?

Weet je wel dat Jezus leeft?

Bij mij blijft het liedje van Elly en Rikkert nog even hangen. Weet je dat de lente komt? Natuurlijk is het al even lente. Maar in een tijd van Pasen, mooier weer en met de regenboogdienst achter de rug gaat zo’n vraag toch ook over meer. Het is een bemoediging, het is een vraag van hoop.

Er is een prachtige passage in het boekje: 12 vogels die je leven redden. Charlie vertelt daarin hoe hij omgaat met het verlies van zijn moeder. Na de winter bezoekt hij met zijn vader de gedenkplek. Ze zaten er al langere tijd doorheen. Totdat zij ineens iets hoorde: tjiff-tjaff-tjaff. Het is een klein vogeltje, de tjiftjaf, vernoemt naar zijn zang. Maar Charlie en zijn vader wisten het: Weet je dat de lente komt? Een klein licht na een donkere periode.

Als ik de tjiftjaf nu hoor of zie (en fotografeer) kan ik niet anders denken dan: “Weet je dat de lente komt?” Om het liedje daarna ook af te maken: Weet je wel dat Jezus leeft! Een klein vogeltje, dat een richtingaanwijzer wordt naar de vreugde, troost en steun die we kunnen vinden bij God.

Deze en andere berichten van onze predikanten verschenen in ons kerkblad Op Weg.

Klik hier om meer te lezen.