Met 600 halal hamburgers op pad

Missie Duinkerke 11-13 maart 2022
door Aaltje Aaja Dijkstra - Op Weg 2022 -07

In de 40-dagen kalender 2022, Op weg naar Pasen, van de gezamenlijke kerken van Beilen wordt op dag 27 geschreven over voedsel en de oliebollenactie voor Duinkerke (Frankrijk).

Van 11-13 maart zijn we met een groepje van 6 enthousiaste dames, waaronder ook Willemijn Potjes, in de jungle van Duinkerke geweest met de stichting Stand by You Foundation om daar noodhulp te verrichten. Voor deze trip was ons boodschappenlijstje o.a.: 600 halal hamburgers, 600 witte bolletjes, 450 eieren, 300 Arabische platbroden, 18 kroppen sla, tomaten, komkommer of augurken, gebakken uitjes, 150 paar donkere sokken, 150 boxershorts.

De organisatie neemt ook altijd een sterke generator mee (waarmee heel veel mobieltjes tegelijk opgeladen kunnen worden), diverse hygiëne- en verzorgingsproducten, eerste hulpartikelen etc.

Op vrijdagmiddag kwamen we aan in ons hotel in Loon Plage. Daarna zijn we doorgegaan naar een Franse organisatie om spullen te brengen (slaapzakken, tenten, dekens) die door hen verder gedistribueerd worden, zodat er een eerlijke verdeling plaats kan vinden.

Op zaterdag werd al vroeg begonnen met de voorbereidingen, namelijk het koken van heel veel water voor de koffie en thee, en op de parkeerplaats van het hotel snijden van de sla, tomaten en broodjes. Op de distributieplek (een grasveld 500 meter van het kamp) werden de tafels uitgestald en werd alles voorbereid voor de verstrekking van de maaltijden. De hamburgers werden ter plekke gebakken, we kregen al snel hulp van een paar vluchtelingen. Al gauw waren er veel mensen bij de tafels, ze werden gevraagd in een rij te gaan staan, zodat het uitdelen goed kon verlopen.

De mensen waren blij met het eten

Alles was op en nog steeds gingen mensen opnieuw weer in de rij staan…. In de middag kwam zomaar iemand een auto vol spullen brengen. Deze verdeling van spullen verliep vrij chaotisch met duwende mensen, er zijn dan veel te veel mensen die iets hopen te krijgen. (Ik ben blij dat wij onze spullen hadden afgegeven bij de Franse organisatie). In de middag was er tijd voor EHBO zaken en ontspanning. Er werd gedanst op muziek. Hartverwarmend om te zien dat de verschillende culturen gezamenlijk rond de muziekbox van Stand by You Foundation elkaars dans aan het leren waren, de blijde gezichten spraken boekdelen, even de ellende vergeten. De generator voor de mobieltjes was nog steeds volop in gebruik. We liepen met een deel van de groep door naar het kamp.

Deze wandeling heeft erg veel indruk op me gemaakt

’s Avonds hebben we nog weer extra inkopen gedaan: een paar honderd eieren en meerdere broden, omdat er veel meer vluchtelingen waren bijgekomen dan ingeschat was. (Het aantal vluchtelingen wisselt door de regelmatige ontruimingen van de Franse ME). Na het doen van de inkopen hebben we gezamenlijk gegeten en kropen we vroeg onder de wol. Het was een enerverende dag.

Zondag was een herhaling van stappen met de voorbereidingen. Wij waren al vroeg bij de distributieplek, waar een ontredderde man op ons stond te wachten. Hij was die nacht door een 5-tal mannen in elkaar geslagen. Hij is later die ochtend opgehaald door een organisatie die hem verder kon helpen.

Er werden honderden broodjes gebakken ei uitgedeeld

Honderden koppen koffie en thee, tientallen paar nieuwe schoenen, sokken en boxershorts uitgedeeld en veel pijnstillers verstrekt en verwijzingen naar een dokter gedaan. Na ons kwam een organisatie die de warme maaltijd verzorgde. Er ontstond een chaos bij de wachtrij voor het eten en een paar van ons assisteerden om de mensen weer netjes in een rij te laten staan. Na enige tijd was de rust weergekeerd en kon het eten worden uitgereikt.

Onze taak zat er op voor dit weekend

We bespraken nog even hoe het was verlopen en ieder ging weer naar huis. In juni is er weer een missie waar een aantal gemeenteleden van Beilen zich voor hebben aangemeld. In juli hoop ik weer met een missie mee te kunnen gaan.

Heeft u ook belangstelling om op een missie mee te gaan?

Informatie is te vinden in het 40 dagen boekje (pg 27/28) of op het internet bij Stand By You Foundation. Aanmeldingen zijn altijd welkom!

Aaltje Aaja Dijkstra