Loskomen van patronen – ds. Magda Hazeleger

Op Weg 2022-06
door ds. Magda Hazeleger

Loskomen van patronen

De meeste kleine fouten in ons leven kunnen niet zo gek veel kwaad, maar ze groeien.
Een rabbijn zei eens: “Zonde begint zo dun als een draad in een spinnenweb maar het wordt op den duur een scheepstouw.”

Als je maar steeds doorgaat met die kleine fout, is het alsof je draadje bij draadje toevoegt. En zo worden die eerst verwaarloosbare draden van het spinnenweb uiteindelijk dikke touwen. Omdat we maar één draadje tegelijk toevoegen, en omdat elke draad zo klein is, realiseren we ons niet wat we aan het bouwen zijn.

Soms lijkt de groei ook bijna vanzelf te gebeuren.

Het is alsof we door een kleine daad van zonde een zaadje in de grond van de ziel hebben geplant (en dat kan ook de ziel van een ander zijn..!). En, voordat je het doorhebt, is het een volgroeide boom. Soms wordt het zelfs een bos, als je het maar laat doorwoekeren. De veertigdagentijd is een tijd om eens op te letten op een paar van die heel dunne draadjes, van die kleine foutjes die jouw leven mede vormen. Besteed eens tijd in gebed of meditatie om daar wat van op het spoor te komen. Durf er ook eens een vriend naar te vragen, wat die aan draden in jouw leven ziet. En om daar eens mee te breken voordat het een draad is die je niet meer zelf kunt breken. Als dat toch al zover is, dat het jezelf niet meer lukt, gebruik dan deze periode eens om hulp te zoeken. Daar is een kerk ook voor!

God heeft onze overvloed en vrijheid voor ogen.

Dat betekent loskomen van kwalijke gewoontes, van gedrag dat jou en/of je omgeving schade toebrengt. En deze periode is er ook een voor extra weggeven. Van je tijd, je geld. Loskomen van patronen. Nieuwe vrijheid vinden.

Deze en andere berichten van onze predikanten en kerkelijk werker verschenen in ons kerkblad Op Weg. Klik hier om meer te lezen.