Durf Daniël te zijn – Erik Potjes

Op Weg 20 - jaargang 27 - 10 november 2021
Door dhr. Erik Potjes

Durf Daniël te zijn

Als die vraag aan je gesteld wordt is het wel goed om te weten

  1. Wie is/was Daniël?
  2. Wat deed hij, of wat deed hij juist niet?

Zomaar enkele vragen die in je op kunnen komen als deze vraag aan je gesteld wordt;” durf jij/u een Daniël te zijn?”

Daniël, Daniël…. Welke Daniël? Nou als ik dan zeg: ”die Daniël in de leeuwenkuil” dan gaat er bij veel mensen vaak wel een lampje branden. Oh die Daniël, die uit de Bijbel. Ja precies!

De jonge (+/-16-jarige) Daniël die uit Israël in ballingschap wordt meegevoerd om in Babel aan het koninklijke hof te werken. Daniël en ook zijn vrienden die ervoor kiezen om God niet vaarwel te zeggen, maar Hem juist ook in Ballingschap (lees ellende) trouw blijven. Dat trouw aan God blijven in heel zijn handel en wandel kost hem en zijn vrienden het leven. Ja ze moeten hun vertrouwen op God met de dood bekopen of…. Durf Daniël te zijn. Kan jij, kunt u op de plek waar je bent een Daniël zijn? Wordt het gewaardeerd als je bewuste keuzes maakt op grond van Gods Woord? Weten uw buren, weten je klasgenoten dat jij in God gelooft en waarin ben jij, bent u dan onderscheidend?

Aan een vreemd koninklijk hof deed Daniël niet mee aan de gewoonten en gebruiken en toch was hij loyaal aan de koning. Toen hij in de val werd gelokt door zijn collega-bestuurders vocht hij niet terug. (Van wie lezen we dat nog meer? Juist ja, Jezus.)

 

Hoe groot moet je vertrouwen zijn op God als je vals beschuldigd de dood voor ogen krijgt? De vrienden van Daniël antwoordden de koning voordat ze in de brandende oven werden gegooid: “Als het moet, kan onze God, Die wij vereren, ons verlossen uit de brandende vuuroven, en Hij zal ons, o koning uit uw hand verlossen. En zo niet, het zij u bekend, o koning, dat wij uw goden niet zullen vereren en het gouden beeld dat u hebt opgericht niet zullen aanbidden.”

 

Wauw, wat een rotsvast vertrouwen.

 

En dan de vraag: “Durf jij een Daniël te zijn?”. Wetende dat als je gelooft in God en vertrouwt op Hem en je dan toch schuldig wordt bevonden omdat je bidt, je in de leeuwenkuil gegooid wordt. Voor sommige gelovigen is de plaats op deze aarde een leeuwenkuil. Ik denk dan met name aan de vervolgde christenen of zij die zonder proces gemarteld, verminkt en verkracht worden. Hoe is het dan om een Daniël te zijn… Zullen we aan deze mensen blijven denken in ons gebed, maar ook aan elkaar, dat we de kracht mogen ontvangen om geleid door de Heilige Geest een Daniël te kunnen zijn/ worden.