Christus wast de voeten van de discipelen

Jacopo Tintoretto, Christus wast de voeten van de discipelen, ongeveer 1575-1580, Olie op doek,  204,5 x 410,2 cm

Dit grote schilderij werd gemaakt in opdracht van de Scuola di Santissimo Sacramento voor de kapel van het Allerheiligste Sacrament in San Trovaso, Venetië, waar het tegenover Tintoretto’s Laatste Avondmaal hing (en dat schilderij van Tintoretto hangt daar steeds).

Na het avondmaal met zijn discipelen stond Christus op en begon hun voeten te wassen (Johannes 13: 2-17). Hij zei tegen de discipelen dat ze zijn voorbeeld moesten volgen en elkaars voeten moesten wassen. De episode illustreert de begrippen als nederigheid en broederlijke liefde, evenals zuivering door doop en boetedoening. Nederigheid en de rol die kwetsbaarheid in onze kerk heeft, was onderwerp van gesprek.

Met de groep is nagedacht over dit schilderij en het verhaal dat ermee verbonden is. Ook deze avond is via Zoom gedaan, omdat we zo alle deelnemers konden laten meedoen. Dat is mooie winst van de Coronatijd, dat we geleerd hebben hoe we mensen die anders thuis moeten blijven, zo tóch mee kunnen laten doen in Vorming & Toerusting.

De volgende bijeenkomsten van Kunst Kijken in de Kerk worden allemaal digitaal gedaan.
I.v.m. een voorjaarsvakantie verschuift er e.e.a. in de data. Het wordt nu: 8 februari, 8 maart, 22 maart.

Klik hier voor meer Kunst kijken in de kerk