Christus in het huis van Martha en Maria

Diego Velázquez, Christus in het huis van Martha en Maria, 1618, Olie op doek, 60 x 103,5 cm

Op de voorgrond schildert Velázquez een alledaags keukentafereel. Een dienstmeisje stampt knoflook in een vijzel en andere ingrediënten liggen verspreid op tafel: eieren, een verschrompelde rode peper, vis – een traditioneel symbool geassocieerd met Christus – en een aardewerken kruik die waarschijnlijk olijfolie bevat. Een oudere vrouw wijst naar het meisje, alsof ze haar instructies geeft of haar vertelt dat ze te hard werkt, of ze vestigt onze aandacht op de figuren op de achtergrond.

De scène rechtsboven is ontleend aan het Nieuwe Testament (Lucas 10: 38-42). Maria zit aan Christus’ voeten en luistert naar hem, en haar zus Martha klaagt dat ze niet alleen het eten mag serveren. Christus antwoordt: ‘Martha, Martha, u bent bezorgd en maakt u druk over veel dingen. Slechts één ding is nodig, en Maria heeft dat goede deel gekozen, dat niet van haar zal worden afgenomen.’

We hebben op 16 november met elkaar nagedacht over waarom het schilderij zó is geschilderd, over gastvrijheid en over wat dat goede deel is – hoe je dat vormgeeft.

De volgende bijeenkomst is op 11 januari november, om 20 uur. Ook weer in de Valkenhof. 
Dan kijken we naar een afbeelding van El Greco, Jezus drijft de handelaren uit de tempel, geschilderd rond 1600.

Klik hier voor meer Kunst kijken in de kerk