Voortgang bouw schoollokaal Tanzania

Tanzania blijft in ons systeem zitten

Sinds vorig jaar zijn we (Tom en Aaltje Aaja) betrokken bij een nieuw project in Tanzania. Deze keer met een andere organisatie, opgericht door een bevlogen Tanzaniaanse jongeman (Ben), die we kennen van de stichting waar Tom een aantal jaren geleden vrijwilligers werk heeft gedaan. Ben heeft 3 jaar geleden de stichting AFED opgericht (Ahadi for excellent development/ belofte voor uitstekende ontwikkeling) opgericht, om zich in te zetten voor jonge vrouwen, die tijdens hun menstruatie periode niet naar school mogen, waardoor ze een leerachterstand oplopen.

Geld om maandverband aan te schaffen is er niet en met zijn stichting wil hij de meisjes en jonge vrouwen leren om zelf herbruikbare maandverbanden (lees maandverband van stof) te maken. Zijn stichting heeft geld ingezameld voor aankoop van een stukje land in een regio (Iringa) ten zuiden van Dar Es Salaam waar nog veel armoede heerst, waarop inmiddels een kantoortje is gebouwd. Hier worden sinds een aantal maanden naailessen gegeven, hij beschikt nu over een viertal naaimachines en een aantal tweedehandse computers.

Een volgende stap in zijn plan is het bouwen van een aantal schoollokalen, voor o.a. voorschoolse opvang voor kinderen van 4-6 jaar, vrouwen en schoolverlaters, die geen kansen hebben op verder onderwijs na de lagere school. In het dorp waar het AFED kantoor staat heeft Ben contacten gelegd met de regionale school en kerk. In de tijd die de kinderen bij de voorschoolse opvang verblijven, worden de moeders aangemoedigd om ook onderwijs te gaan volgen (Naailessen/computerlessen).

Omdat er nog wat geld in de Tanzania-pot zat, is in overleg met de werkgroep Fietsloop voor een bus twee keer een bedrag van 500 euro beschikbaar gesteld voor de aanbouw van het schoollokaal. In voorbereiding op de bouw zijn ze al druk bezig met het opruimen en bouw klaar maken van het terrein.

Een update over de schoollokalen

5 maart 2021

Het ging gebeuren: zand en stenen halen voor de bouw van het schoollokaal. Het begon goed. Het zand werd vrij snel afgeleverd. Verder met de stenen op de vrachtwagen laden (allemaal handwerk) en tijdens het laden begon het te regenen. Er viel zoveel regen dat de weg onbegaanbaar werd, de auto kon niet eens weg komen. Alle stenen werden weer afgeladen en ergens anders werd geprobeerd de stenen op de vrachtwagen te laden, maar ook daar zakte de auto steeds verder weg in de modder. Weer alle stenen afladen. Na nog een derde mislukte poging op een andere plek werd besloten te stoppen met het laden van de stenen. Diep teleurgesteld over deze tegenslag, geen stenen en wel transport- en laad/los geld kwijt liep de dag ten einde. Besloten werd een aantal dagen te wachten totdat de wegen wat opgedroogd waren.

12 maart

Nogmaals een poging om de stenen naar AFEDland te krijgen. Ze zijn een heel eind gekomen, maar tot 500 meter van de plek van bestemming liep de auto weer vast. De stenen zijn daar gelost. Besloten werd om tot het eind van de maand te wachten totdat de wegen goed droog zouden zijn, omdat het dan loopt tegen het einde van het regenseizoen. De stenen en transport zijn wel betaald.

2 april

Naar Mafinga gereisd om de resterende 5 zakken cement aan te schaffen en naar AFED land te laten transporteren.

9 april

Eindelijk is het gelukt om de stenen op AFED land te krijgen. Er zijn andere stenen aangeschaft dan eerst gedacht werd (brocks in plaats van bricks). Een brock is gelijk aan 6 kleine stenen. Dus, dacht Ben: “Ik neem slechts 700 brocks in plaats van 4.000 stenen”. De meerprijs van de stenen wordt gecompenseerd doordat er minder ritten nodig zijn (transportkosten voor 2 ritten tegen 3 ritten met de kleine stenen). Deze 700 brocks zijn gelijk aan 4.200 kleine stenen. Ook tijdens het afwerken zal minder cement nodig zijn en het bouwen gaat wat sneller.

12 april

Hopelijk kunnen we maandag gaan beginnen met het bouwen. Nog de laatste boodschappen doen zoals ramen, deur, bundels dak, emmers verf, loodgietersspullen en spijkers. En de aannemer wordt betaald. Hiervoor moet eerst het tweede deel van het beschikbare budget worden overgemaakt. In de tussentijd heeft Ben niet stil gezeten. Hij heeft kunnen regelen dat er nog 3 tweedehands computers worden aangeschaft,waardoor hij weer een paar studenten meer computerles kan laten volgen/kan gaan geven.

20 april

De kleinere stenen die nog op 500 meter afstand van AFED land liggen, zullen gebruikt gaan worden om een toiletgebouwtje neer te zetten.

21 april

Ben wordt verrast door zijn studenten, die spontaan komen om een ander deel van het AFED land op te ruimen en klaar te maken om daar bloemen en planten in te gaan planten.

24 april

Er wordt gestart met de bouw van het schoollokaal.

30 april

Het tweede deel van het budget is ontvangen op de rekening van AFED. Nu kan de rest van de materialen worden aangeschaft. In verband met de gemaakte extra kosten door de heftige regenval is in totaal € 650,- overgemaakt, in plaats van € 500,-.

We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen

Ons plan is om naar Tanzania te gaan zodra het reizen is toegestaan en het veilig geacht wordt. Samen gaan we dan dit project bezoeken en waar mogelijk ook zelf de handen daar uit de mouwen steken.

Tom en Aaltje Aaja Dijkstra