Het schoollokaal in Tanzania is in gebruik genomen

Hoe het verder ging met het bouwen van het schoollokaal in Tanzania (mei – juli 2021)

 • 1-5 mei: Ben heeft het druk met lesgeven aan de studenten.
 • 4 mei: De studenten planten een paar plantjes voor Ben.
 • 6 mei: Ben is druk bezig geweest met het inkopen van nieuwe bouwmaterialen.
 • 7 mei: Vandaag heeft Ben bezoek gehad van het hoofd van de school (Maguvani Primary School). Haar verzoek was om naar de school te komen om de computerclub van AFED te introduceren, zodat de studenten de kans krijgen om de praktijk te oefenen. Ben is superblij met het verzoek, dat is precies het doel van AFED. Hopelijk kan daar in juni mee gestart worden. En ook ander goed nieuws:  teacher Poul komt in juni naar AFED. Pfft, gelukkig, want er hebben zich meer studenten aangemeld dan Ben in zijn eentje kan onderwijzen.
 • 10 mei: De kozijnen worden bezorgd.
 • 12 mei: Er wordt hard gewerkt om de kozijnen op de plek te zetten en het metselwerk verder af te maken.
 • 13 mei:  Er is een betonnen laagje rondom het klaslokaal gemaakt wat een paar dagen uit moet harden. De planning is om zaterdag verder te gaan met de volgende stap.
 • 20 mei: Yes! Het dak ligt erop en nu gaan ze aan de slag met de veranda.
 • 21 mei: Het klaslokaal is bijna klaar. Het kost wel ff tijd om alles zo te krijgen zoals Ben het voorstelt, maar uiteindelijk begrijpt de timmerman hoe Ben het graag wil hebben. Vandaag neemt een van de studenten van de computerklas afscheid. Ze heeft een baan in Dodoma (hoofdstad Tanzania). Wat fantastisch!
 • 22-27 mei De timmerman/metselaar heeft een paar dagen niet kunnen werken, omdat zijn zoontje erg ziek was.
 • 28 mei: Ondertussen is Ben verder gegaan met het verwijderen van alle wortels die nog in de grond zitten (in het schoollokaal)  en met zand te vullen tot aan het niveau van de fundering, zodat de vloer in de klas er goed in kan komen te liggen. Daarbij werd hij fanatiek geholpen door de leerlingen van de computerklas. Ben geeft daarover aan:

“Mijn week was super cool, maar zwaar,  omdat ik moest omgaan met de spirit van de studenten. Ze zijn fanatiek en willen altijd wel helpen.”

 • Verder worden er voorbereidingen getroffen voor het aanleggen van de elektriciteit.
 • 29 mei: Het frame voor de veranda is klaar. Maandag wordt er beton gestort rond de palen ter versteviging.
 • 29 mei:  het is nogal vol in het AFED kantoortje, nog even volhouden en dan…

In de maand juni is er hard verder gewerkt aan het schoollokaal. Met als resultaat dat de ramen er in zitten, de vloer is gestort en het licht is aangesloten.  Het schoollokaal kan in gebruik worden genomen.

 

1 juli 2021 Het is zover. Het schoollokaal is in gebruik genomen

Teacher Poul heeft in september 2019 ervaring uit kunnen wisselen in Nederland (o.a. bij de W.A. van Liefland school in Assen), dat kan hij nu mooi doorgeven aan de studenten. Met het hoofd van de Maguvani Primary School in Iringa is recent afgesproken dat er een introductie van de
computerclass wordt gegeven op de school, zodat de studenten ook de kans krijgen om hiermee in de praktijk te oefenen bij AFED.  Fijn dat het balletje gaat rollen…..

Namens Ben en zijn organisatie AFED heel veel dank aan de gemeenteleden van de wijkgemeentes Beilen en Hijken-Hooghalen voor het mogelijk maken van de aanbouw van dit schoollokaal.

Asanteni Sana Sana sana sana and may God bless you and all the church members

De volgende uitdaging is zoeken naar een mogelijkheid voor het financieren van de andere 2 schoollokalen. Heeft u een suggestie, dan horen we het graag. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Met een hartelijke groet,
Tom Dijkstra en Aaltje Aaja Dijkstra.